måndag 12 januari 2009

Lagringsduglighet på DIPA

Har följt den intressanta diskussionen som pågått på Sveriges öl-bloggar hur man skall ställa sig till lagrad DIPA.

Kan dela med mig av mina erfarenheter på området. Har druckit Hercules vid ett flertal tillfällen och det bästa mötet var men en bomber med en månad kvar av bäst före-märkningen som var satt av Danish Beerhouse och de brukar inte vara snåla med hållbarhetstiden. De IPA och DIPA jag köpt i Danmark har haft 2-3 års hållbarhetstid enligt deras bäst före-märkning. Så denna Hercules var med det resonemanget minst lagrad i två år. Tycker nog även att jag upplever samma trend på de 10-tal flaskor jag köpte i somras på Systembolaget.

Ett annat exempel är mitt omdöme av Avery The Maharaja Imperial IPA där den verkligen är rund och god efter att ha lagrats i några år.

Visst alfasyran från humlen avtar visserligen med tiden så efter ca 6 mån har vi kanske 50-95% av alfasyran kvar beroende på hur lagringstålig humlesorten är. Men att slänga i sig sina DIPA i rädsla för att de skall bli dåliga är inte rätt (enligt mig) utan följ den med tiden så kommer du hitta när just du tycker den är som bäst.

Jag håller med om att man vill naturligtvis alltid smaka en färsk för att uppleva den råa kanske obalanserade smaken men den behöver inte nödvändigtvis smaka som bäst då.

Det är ju trots allt så att amerikanska DIPA och Barley Wines är väldigt lika och välhumlade amerikanska Barley Wine är ju ok att lagra så varför inte DIPA?

Sedan är ju alltid en vertikalprovning kul då man verkligen får möjlighet att känna hur ölet har utvecklats under lagringstiden.

Så enligt mig är det helt i sin ordning att lagra DIPA eller vad tycker du?

2 kommentarer:

  1. Intressanta tankar Weine, som vi ventilerade lite när vi träffades.
    Håller med dig vad det gäller den Augustisläppta Hercules'en - den var faktiskt bättre nu för en vecka sedan än när jag drack den i sensommarvärmen!

    Upplevde även att min 2007'a Samuel Adams Imperial Pilsner var mycket bättre, mer balanserad än 2008'an. Så visst tror jag att man inte behöver panikdricka sina "DIPOR".

    Har en 2007'a samt en 2008'a Sierra Nevada Anniversary i kylen, samt en Celebration från förra året, som jag snart ska testa mot årets Celebration (när den släpps i februari).
    Visserligen snackar vi inte dubbelipor eller dubbelpilsners nu, men det ska ändå bli kul att testa dom mot varandra.

    SvaraRadera
  2. Ja, det här är ju något som det snackats om på sistone. Ligger nog mycket i vad du skriver, Weine. En DIPA har ju så mycket humle och alkohol att det har en konserverande effekt på ölet, så det inte blir dåligt särskilt fort, men maltigheten kommer helt klart fram. Jag kände redan i november att Hercules inte var så brutal som i augusti. Å andra sidan var det väldigt gott... det kanske bara är jag som fått för mig att det ska vara extrembeskt och svårdrucket - alltså så beskt som lambic är surt. Och sen är det som sagt ingen jätteskillnad mellan "american barley wine" och double ipa", så... det är svårt det där. Någon som testat Bigfoot 2008 på sistone, och känt om det hänt något? Har en flaska men kanske är bäst att spara ett tag till...

    SvaraRadera